Muovivihan loppu

21/10/2011 § 2 kommenttia

En tavallisesti pidä muovista (tai vastaavista synteettisistä materiaaleista) valmistetuista esineistä tai -huonekaluista, niiden epäekologisuuden vuoksi.

Muovi ei materiaalina myöskään hengitä ja elä kuten puu. Lisäksi se on Suomen keleihin ja eläinperheeseen liian sähköinen materiaali. Muovituoli tuskin koskaan saisi meilläkään loistaa kiiltävänä ilman lievää karva- tai pölykerrosta.

Toisaalta muovin avulla voi löytää kutkuttavan tasaisia muotoja huonekaluille. Toisin kuin puusta, jonka vääntämisessä ja elämisessä on varmaan monella muotoilijalla mennyt hermot.

Muovin muotoiluun on mestaroitunut mm. italialainen Kundalini, jonka Hara-tuoli on simppelisti symmetrisen kaunis. Edestä katsoen nätti kuin nappi. Sivuilta selviävät monimutkaiset muodon oivallukset.

Tanskalaisen Martin Ballendatin Perillo Lounge Chair on valahtanut muotoonsa kuin auringossa lämmennyt kynttilä.

Materiaali taipuu hienostuneesti. Muoto on Kundalinin Haraa herkempi.

Vieläkin kevyempi on neljän jalan varassa seisova Pikku-Perillo, jota muuten kauppaavat verkossa mm. toimistokalustekaupat (esim. saksalainen Hartmann). Henkilökohtaisesti ihastelisin tällaista kaunotarta paljon mieluummin kotiympäristössä kuin julkisissa tiloissa. Punainen istuisi makkarin nurkassa kuin kauniisti laskeutunut leveä silkkivyö.

Toisaalta julkinen tilakin saisi ihan uuden säväyksen, kun me tyylipelkoiset suomalaiset heittäisimme välillä roskiin ahdasmielisen revittelynpelkomme ja ikikestävän luoton kolmeen A:han (Aalto-Artek-Aarnio). Näitä mestareita toki yhtään väheksymättä.

Utrechtissa Perillo vietiin kongressikeskuksen auditorioon. Täällä keskittyminen herpaantuu varmasti yhtä helposti kuin missä tahansa seminaarissa – mutta syystä.

Pakko myöntää, että oikeassa paikassa oikeaan aikaan tuo hengittämättömän tunkkainen sisustusystävänikin toimii. Kiiltelevän muodokas Perillo ei ole aiheuta sykähdytysefektiä ehkä ainoastaan kodin nurkassa, vaan toimii massana myös julkisissa tiloissa.

Muovin kiilto, muodot, värien kirjo ja säännöllisyys synnyttävät yhdessä upean efektin. Materiaalista ja ennakkoluuloista viis. Tämä ON hieno!

Lue lisää tästä yhdestä Euroopan moderneimmasta kongressikeskuksen auditoriosta Utrechtissä Hersteller-sivustolta.

Advertisement

§ 2 Responses to Muovivihan loppu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Muovivihan loppu at home in HEL.

Meta

%d bloggaajaa tykkää tästä: