Katoava kirjahylly

30/10/2011 § Jätä kommentti

Pohdiskelin tässä taannoin naulakon kaksinaista olemusta (kts. Onko naulakko naulakko ollenkaan tyhjänä?).  Naulakossa kuuluu olla jotain – tai sitten se toimii sellaisenaan koristeena. Tyhjänä.

Tällä kertaa esittelen sisustuselementin, joka muuttuu käytössä lähes näkymättömäksi. Minimalistisimmat kirjahyllyt eivät paljoa vaadi.

Kirjojen tyylikkyys piilee asettelussa. Rivi, jono tai pino. Nätisti seinälle aseteltuna toimii loistavasti. Lattia-alaa säästyy. Ja isot puiset tai vaneriset vanhat hyllymöhkäleet voi laittaa kierrätykseen. Parhaimmillaan kirjakokoelma toimii seinällä kuin taulu.

Francesco Apuzzo ja Irina Jurasicin suunnittelema seinään kiinnitettävä teräslevy ei näy edestä katsottaessa ollenkaan. Kirjat seisovat tiukassa rivissä, hyvässä järjestyksessä kuin itsestään. Hyllyä esitellään Connox-sivustolla.

Myös mm. Sticklebooksin kirjat leijuvat seinällä, mutta ripustusmekaniikka katoaa joka suunnasta katsottuna. Kirjat kiinnittyvät seinään suhteellisen ruman muovisen kamman avulla, joka peittyy kirjoihin, kunhan hylly on täydessä käytössään. Miinuksena himokkalle kirjahaalijalle on kampojen nipistämä pieni jälki sivun nurkassa.

Näkymättömiä hyllyjä myyvät mm. Vat19 ja Charles&Marie. Tai Umbra.

Miron Liorin suunnittelema Conceal jatkaa Apuzzon ja Jurasicin ideaa. Kirjat järjestyvät päällekkäin pieneen sievään jonoon.

Myös Mauro Canfori on lähtenyt kehittämään kokonaista näkymätöntä kirjahyllyä.

Michael Rösingin (suunnitteli myös Radiuksen kellon blogikirjoituksessa Riisitikut seinällä) seinään jämähtävä yhden tikun kummalla puolin opuksia pitelevä  kelluhylly.

Onko kelluhylly sitten nerokasta toimintaa itseään kunnioittavalta suunnittelijalta?

Kadottaa designinsa tarkoituksen alle. Tulla näkymättömäksi.

Vai yksinkertaisesti tyhmää?

Jännä idea ei taida ihan hirveästi ammattilaista enää vaatia. Useat sisustus- ja tuunausblogit ovat jo havainneet, että kirjoja saa kellumaan söötisti seinälle kotikonsteinkin. Retki Clas Ohlsoniin ja vähän ruuvailua, niin kirjat killuvat kauniisti seinällä kuin designlehdissä. Nopeasti ovat suunnittelijat piratoitu, eikä ekstra-arvoa suuresta designerin läsnäolosta enää näe.

Katso vaikka. Alla oleva kuva on Liorin telineestä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Katoava kirjahylly at home in HEL.

Meta

%d bloggaajaa tykkää tästä: