Kullanhohtoiset kalsarit ja muita perättömiä sisustusmielikuvia
03/07/2014 § Jätä kommentti
Kuka laittaa kalsarikuosia kahvimukeihin? Ja saa vielä ihmiset keräilemään niitä?
Tämä oli ensireaktioni katseltuani Åsa Lindströmin kuppeja netistä ennen Gotlannin reissuani. En klikkannut pidemmälle. Kalsarikuosi on niin yesterday.
Päästessämme taiteilijan kaupan ja hänen ravintolansa pihamaalle tapasimme itse taiteilijan kotiasussaan. Ei kuitenkaan kalsareissa (toim.huom.). Onhan hänellä koti sentään toisella puolen samaista pihaa herkästi hilseilleessä, mahdottoman kauniisti rapistuvassa valkoisessa kivitalossa.
Hetken keskusteltuamme uskaltauduin sisälle pikkuputiikkiin kalsarimukien ääreen ja vihdoin ymmärsin, mistä on kyse.
Arabiallakin aikoinaan työskennelleen keraamikon käden jälki on tunnistettava – ja varsinkin silloin, kun sitä tarkastelee lähempää. Nehän on siirtokuvia! Kuvia, jotka erottaa vasta kahvikuppietäisyydellä. Ei vitriinistä, netistä. Ei edes ujosti kaukaa kurkistellen.
Hahmoja keikistelemässä, työn touhussa, juojaa silmiin tuijottaen.
Jonossa, rivissä, limittäin ja lomittain. Kuosi ei ollut kuosi. Tai oli, mutta paljon muutakin. Wau!
Åsa Lindström on Ruotsissa tunnettu taiteilija, joka on uransa aikana työskennellyt mm. Rörstrandilla ja Arabiallakin, mutta nykyisimmin työskentelee itselleen omalla nimellään. Hänen kädenjälkensä on näkyvillä mm. Ruotsin kansallismuseossa, tunnetuimmassa sairaalassa Karoliniska sjukhusetissa ja Ängbyplansin metroasemalla. Nykyään hän on keskittynyt keräilymukehinsa, joita koristavat useimmiten kasvit tai ihmishahmot. Hän työskentelee sekä ateljeessaan Gustavsbergissa että Gotlannissa. Lisäksi hän pitää Gotlannin kotinsa liepeillä ranskalaistyylistä, boheemia Hablingbo Crêperie-ravintolaa yhdessä miehensä Santon kanssa.
Minuun mukit eivät selvästikään tehneet vaikutusta kaukaa katsottuina, mutta lähietäisyydellä astioiden voimallisesti toistuvat kuviot toimivat täydellisesti. Ikonomaisia ihmishahmoja, kasvikirjamaisia marjoja, jopa hänen oma tyttärensä taaperoiässä. Upea, monimerkityksellinen kuvapinta ja kelmeilevä kultalasite sisäpuolella. Suurin myyntiartikla lienee mukikokoelma, mutta samat kuvat toistuvat myös erikokoisissa kynttiläkupeissa.
Muista aina katsoa yksityiskohtia myös lähempää – ja maailma näyttää kauniimmalta.
ps. Kehut myös Creperien ruuille ja tunnelmalliselle atmosfäärille. Ja jauhorajoitteisille tiedoksi: suolaiset Galletet olivat lisäksi gluteenittomia ja äärettömän herkullisia!
– Postaus tehty yhteistyössä VisitSwedenin kanssa. –
Vastaa