Hiero lampuilla esiin kodin henki

23/10/2012 § Jätä kommentti

Rakastan lamppuja ja valaisimia, mutta en osaa käyttää niitä oikein. En sitten ollenkaan.

Vaikka kuinka sijoittaisin tunnelmanluojia joka nurkkaan, kotimme näyttää talvisin hämärältä metsäpirtiltä. Pidän toki hämäryydestäkin tiettyyn rajaan asti, mutta joskus tarvitaan myös kirkkautta ja näkyvyyttä.

Islantilaisen Thora Finnsdottir’in keraamiset lamput

(poppytalk.blogspot.fi)

Kuuluuko joidenkin lamppujen olla vain osa sisustusta – vai valaisevatko ne ihan oikeasti? Millainen valaisin latistaa kodin värit, mikä kirkastaa? Kumpikohan tämäkin lamppu on? Yleis- vai kohdevalo vai kumpaakin?

Tähän asti valaisuhaasteet on ratkaistu arkijärjellä ja mutu-tuntumalla – ja välillä ne ovat menneet kyllä pahasti metsään. Joskus tuntuu, ettei tila valaistu tippaakaan, vaikka roudaisi sylikaupalla lamppuja huoneeseen.

Mitä ydinfysiikkaa lamppujen ostaminen ja sijoittaminen oikein vaatii?

Mattias Ståhlbomin lamput (Muuto).

(alickel.com)

Eräs blogin lukija vinkkasi valaistusoppaasta (kodinvalaistus.fi), josta löytyy vastaus kaikkiin kodin valaistushaasteisiin selkokielellä.

Heureka! Lampun tai edes kodin henkeä on turha hieroa esiin määrällä vaan valaisinten laadulla ja käyttötarkoituksilla.

Sisustuslehtien kuvista jää helposti käsitys, että kuvassa näkyvät lamput valaisevat tilan kauniisti. Monelta unohtuu, että kuvattu tila on usein valaistu studiovaloilla. Todellisuudessa kodin valaistus kannattaa rakentaa useilla erilaisilla valaistusratkaisuilla alkaen yleis- ja työvalaistuksesta ja päätyen tunnelma- ja tehostevaloon.

Oppaan mukaan onnistunut kodin valaistus antaa kodille hengen, parantaa vireyttä, tuo tunnelmaa ja tehostaa työskentelyä. Pelkällä valaistuksella voi muuttaa yhden tilan tylsästä kiehtovaksi. Valo näyttää värit sekä materiaalien ja muotojen yksityiskohdat paremmin. Tunnelman lähtökohta ei ole huonekalut ja pinnat, vaan se, miten valo niitä kohtelee.

(fromscandinaviawithlove.com)

Tuukka Halosen Pilke 36 -kattolamppu.

(designfolio.co.nz)

Chen Karlssonin kattovalaisimeen mahtuu muutakin kuin hehkulamppu.

(finnishdesignshop.fi)

 

Eero Aarnion suunnittelema Flat Light -lamppu.

(finnishdesignshop.fi)

 

Harri Koskisen suunnittelema Marimekon pöytävalaisin.

(finnishdesignshop.fi)

Hyvä valaistus on kodin tärkeimpiä toiminnallisia ja esteettisiä tekijöitä. Ilman valoa sisustuksen muita elementtejä eli värejä muotoja ei näkyisi. Valo ja valaisimet vaikuttavat kodin tunnelmaan, kertovat asukkaan persoonasta ja tekevät asunnosta viihtyisän ja luovat puitteet eri toiminnoille: liikkumiselle, työskentelylle, viihtymiselle, hyvinvoinnille sekä turvallisuudelle.

Kodin valaistusoppaassa valaistusongelmiin paneudutaan konkreettisin esimerkein. Oppaasta löytyy myös havainnollistavia valokuvia onnistuneista valaisuratkaisuista kodin eri huoneissa. Oppaassa kerrotaan myös valon vaikutuksesta asukkaan hyvinvoinnille ja opastetaan ympäristöystävällisiin ratkaisuihin. Lisäksi oppaasta saa tietoa paitsi markkinoilta poistuvien hehkulamppujen korvaavista valonlähteistä.

Kattavan oppaan luettuasi tiedät myös, millaiset valot kannattaa jättää päälle roistojen karkottajiksi, kun kodin väki on itse muualla. Wau, mikä opus!

Kodin valaistus on kuluttajalle suunnattu käytännön­läheinen opas kotien sisä- ja ulkotilojen valaistuk­sesta. Oppaan on rahoittanut Sähkö­turvallisuuden edistämis­keskus STEK. Oppaan on toimittanut Anne Korkala ja asiantuntijoina ovat toimineet sisustussuunnittelija Päivi Oikarinen ja vuoden 2010 sähkösuunnittelija, DI Kari Sirén.

Advertisement

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Hiero lampuilla esiin kodin henki at home in HEL.

Meta

%d bloggaajaa tykkää tästä: