Kömpelön neliografiikan paluu
21/04/2012 § Jätä kommentti
Mitä tapahtuu oikeasti, jos katsoo kuvaputkitelevisiota viiden sentin päästä?
Ehkä tätä.


Syvin rakkaus on syttynyt Christian Zuzunagalla. Hän on laajentanut pikseliajatuksen kankaalle. Ja se, mikä on ruudulla virhe on tekstiilissä mitä hedelmällisin idea.
Zuzunaga suunnitteli pikselisohvan olleessaan vielä opiskelija. Kirjava kokeilu myytiin saman tien italialaisen huonekaluyrityksen Moroson kokoelmiin.
Saman herran tyynykokelma vasta paljastaakin, miten virheessä syntynyt kuvaruudun pikselikuvio synnyttää mitä upeampia väriyhdistelmiä.
Onkohan nämä tyynyliinat tehty kotialbumin huonosti käsitellyistä kuvista? Materiaalia taitaa ainakin löytyä vähän joka kodista. Ja väriyhdistelmiä tällaisille tyynyille on satojatuhansia.
Pikselit tekevät pinnasta kurinalaisen graafisen elämyksen, jota tekstiili pehmentää.
Mutta, mutta!
Onhan tämä nähty ennen kuvaputkitelevisioitakin. Kun oikeat väriyhsitelmät ja tarpeeksi pieni pikselikoko löytyy, värin ja muodon marssi alkaa muistuttaa isoäidin ristipistotöitä. Pyörä on keksitty taas uudelleen.
Kun siirrytään maanläheisimmistä väreistä kirjavampiin, mummon kammarin koristekirjailu muuttuu vähitellen ysärimäiseksi hipsterityyliksi.
Zuzunagan värit ja muodot vilisevät silmissä, mutta yksittäin tällainen komeus voi kruunata harmaimman arjen.
Jos kirjavuus pelottaa, näillä muodoilla voi toki aina ottaa askeleen myös kohti tylsyyttä.
Katrin Sonnleitner keskittyy matoissaan hillitympiin väreihin, mutta yhtäläiseen kurinalaisuuteen. Värit ovat kuin Suomen syksy. Yksivärisessä tai vaaleassa kodissa tämäkin värien ujous voi tuntua rohkealta valinnalta.
Vastaa